';
Djurgårdsvyn, Riksbyggen

Djurgårdsvyn

Norra Djurgårdsstaden

Djurgårdsvyn i Norra Djurgårdsstaden uppfördes av Riksbyggen och stod färdigt under 2021. 

I Norra Djurgårdsstaden ligger Brf Djurgårdsvyn med 49 bostäder uppfört av Riksbyggen. Med stor omsorg kring detaljer och materialval har lägenheterna utformats för att bara bli vackrare med åren. Långsiktig hållbarhet har varit centralt genom hela projektet och byggnaden är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld.

Livet inuti, utanpå och ovanpå byggnaden är en del av staden och gaturummet. Den rymmer en blandning av olika verksamheter, platser och aktiviteter. Förutom att innehålla vackra och trivsamma rum för de boende, är byggnaden också aktiv som producent. Huset genererar el, grönsaker, honung och renare luft. Varje bostad har sitt eget växthus och uteplats. De generösa takterrasserna används för odling, sociala tillställningar, och som förskolegård.

Den omsorgsfullt utvalda inredningen i gedigna material är till stor del specialritad av sandellsandberg för projektet. Tilltagna ljusinsläpp, generösa takhöjder och uteplatser skapar ett flöde mellan inne och ute. Även exteriört är ljuset och transparensen påtaglig där Husarvikens vatten och Djurgårdens grönska återspeglas i den levande fasaden av glasmosaik.

När en lägenhet säljs här om 40 år hoppas jag att ett säljargument är att originalinredningen finns kvar.

– Thomas Sandell

Från husets siluett, transparenta uttryck och generösa utemiljöer till specialritad inredning och nordisk hantverksdesign. Filosofin om tidlös kvalitet genomsyrar alla aspekter av Djurgårdsvyn.

Projektnamnet Glashuset, är en beskrivning som fortfarande står sig.

– Ljuset och transparensen är påtaglig, och inte bara för att vi valt en fasad i glas. Det handlar lika mycket om generösa takhöjder, tilltagna ljusinsläpp och kanske främst i flödet mellan inne och ute. Här får alla en terrass, en balkong eller ett uterum. Vi har också skapat ett mellansteg i form av ett orangeri, vilket jag inte sett på samma sätt tidigare, säger Thomas Sandell

Även inredningen signeras Sandellsandberg. Detaljer som blandare, handtag, dörrar och elementskydd bidrar till att skapa en unik miljö.

– Det är många fina detaljer. Och när en lägenhet säljs här om 40 år hoppas jag att ett säljargument är att originalinredningen finns kvar.

Över matbordet hänger en specialdesignad lampa i vitt glas och till terrassen får varje lägenhet en numrerad utomhusbänk i furu tillverkad av finska snickeriet Nikari.

– Bänken är en kul och personlig detalj som jag tror kommer att uppskattas. Vi ville ge en unik present till de som flyttar in och kommer bara att tillverka 49 stycken, säger Thomas.

Image
Image

Liknande projekt