';
Integralen, Vallastaden

Integralen

Vallastaden

Kv. Integralen

Kv. Integralen färdigställdes till Sveriges största bomässa, Vallastaden 2017. Hela stadsdelen präglas av variation, kreativitet och social hållbarhet. Olika satsningar på social och ekologisk hållbarhet och arkitektoniska och stadsmässiga kvalitéer premierades i urvalsprocessen för markanvisning.

Projektet formades efter stadsdelens övergripande visioner med stor variation i uttryck, material och lägenhetstyper i kombination med nytänkande och klimatsmarta lösningar.

Integralen består av fyra sammankopplade huskroppar med drygt 100 lägenheter. Sandellsandberg står bakom två hus, samordnat projektet och agerat ankararkitekt för kvarteret. I samma kvarter ligger även det internationellt uppmärksammade Lilla Integralen, ett parhus med fyra lägenheter som även det ritats av Sandellsandberg.

”Det som lockar med Vallastaden är framförallt visionen och tankarna bakom stadsdelen som handlar om att utmana det traditionella och låta mångfald och social hållbarhet stå i centrum”

Thomas Sandell

Arkadhuset
Arkitekt: Sandellsandberg arkitekter

Huset som kallas Arkadhuset är en byggnad med ”midja”, där ett plan är indraget och disponerat för att ge fasaden en egen prägel. Fastigheten har en gemensam takterrass och lägenheter med långa balkonger, höga fönster och mycket ljus.

BTA: 3226 kvm
BOA: 2321 kvm
Antal lägenheter: 34

Glashuset
Arkitekt: Sandellsandberg arkitekter

”Glashuset” har en fasad i ljusblå betongglas. I entréplanet finns lägenheter med entrésolplan. Fönster och entrédörrar är extra höga för ökat ljusinsläpp och rymdkänsla, och vissa lägenheter har över 3 meter i takhöjd.

BTA: 3126 kvm
BOA: 2249 kvm
Antal lägenheter: 32

Trädgårdshuset
Arkitekt: Branco Kovacevic

Det som utmärker ”Trädgårdshuset” är framförallt den ovanligt stora vinterträdgården på taket. Den är i två plan och ger gott om utrymmer för odling och olika typer av sammankomster. Fasaden är i tegel och lägenheterna är stora och ljusa. Den kraftigt tilltagna tak- och fönsterhöjden bidrar till att skapa en känsla av rymd och ljus.

BTA: 1514 kvm
BOA: 1089 kvm
Antal lägenheter: 12+2 i gårdsvillan

Trähuset
Arkitekt: David Eliasson

”Trähuset” karaktäriseras av sin träfasad med stora balkonger samt terrassen med eget växthus. Huset har en unik takformation. Det är högt till tak – 5,5 m i entréplanet och över 3 meter i vissa lägenheter.

BTA: 2164 kvm
BOA: 1519 kvm
Antal lägenheter: 25

Lilla Integralen utvecklades som ett exempel på hur ett framtidens urbana generationsboende kan se ut och fungera. Konceptet och byggnaden valdes ut till presentation inför för dåvarande Bostadsminister Peter Eriksson under sitt besök på Vallastadens bo- och samhällsexpo i september 2017.

”Distinkt karaktär och enkla volymer, ihop med en böljande plåtfasad ger huset liv och lekfullhet.””

Lilla Integralen
Arkitekt: Sandellsandberg arkitekter

Ett radhus med fyra lägenheter på tre våningar och en takterrass. Den distinkta formen på byggnaden har en böljande sinusformad fasad av färgbelagt stål. Byggnaden var finalist i Plåtpriset 2019 och World Architecture Festival 2019.

BTA: 380 kvm
BOA: 330 kvm
Antal lägenheter: 4


Liknande projekt