';
Scandic Kiruna, Skanska

Scandic

Kiruna

Foto: Robin Hayes for Scandic Hotels

Mitt i Kirunas nya stadskärna ligger Scandic Kiruna strategiskt placerat bredvid en av stadens stora mötesplatser, Aurora kultur & kongress, som kopplas ihop med hotellet via en skywalk. Den nya staden har placerats tre kilometer från den gamla och stadsomvandlingen har pågått sedan 2004. I samband med öppningen av Scandic Kiruna stänger Scandic Ferrum som varit i bolagets regi sedan 1995. Det strategiska läget av hotellet och den nya stadskärnan förkortar även avståndet till Kiruna Airport och större turistattraktioner som turistmålet, Jukkasjärvi.

Kebnekaise i vinterskrud blev min inspiration. En sida av fastigheten är mjuk och slät, som slipad av inlandsisen reser den sig mot toppen medan läsidan är betydligt taggigare. Längst ned finns en bekväm base camp och högst upp en skybar, likt när vi tar en topptur belönas man med ett glas champagne när målet är nått.

Thomas Sandell

Scandic Kiruna blir ett nytt landmärke för staden vilket bevisar sig redan på entréplanet, hotellets base camp. Här skapas en mötesplats för gäster från världens alla hörn. Den ramas in av en inredning inspirerad av den omgivande naturens årstider och detaljer som knyter an till natur och det omkringliggande friluftslivet. Högst upp i huset ligger Sveriges nordligaste skybar med utsikt över fjällvärlden och den nya stadskärnan.

2013 gick Kiruna kommun ut med en markanvisningstävling för många av de byggnader som skulle bli en del av Kirunas nya centrum. Skanska vann anbudet om ett nytt hotell med det förslag som formgivits av Sandellsandberg arkitekter.

Foto: Robin Hayes for Scandic Hotels


Liknande projekt