';
Viktor Rydbergs skola Fisksätra

Viktor Rydbergs skola

Fisksätra

Viktor Rydbergs skola Fisksätra öppnade efter en totalrenovering lagom till terminstart hösten 2021 Foto: Viktor Rydbergs Stiftelse samt Stena Fastigheter / Pixprovider.

Viktor Rydbergs skola Fisksätra ligger i ett fantastiskt naturläge precis intill Lännerstasundets strandkant. Byggnaden genomgick en omfattande om- och tillbyggnationen under 2020-2021, och öppnade HT21 med kapacitet för 540 elever i två till tre parallella årskurser i F-9.

”Jag är säker på att Fisksätra kommer att vara en av de mest populära förorterna i Stockholmsområdet om 20 år. Här finns verkligen goda grundförutsättningar och mycket god vilja. Att driva ett stadsutvecklingsprojekt där kultur och utbildning så tydligt och tidigt får stå i fokus, kommer även på lång sikt visa sig vara en framgångsfaktor.”


– Thomas Sandell

Genom att bevara och förfina den ursprungliga byggnadens kvaliteter, och tillföra solida och högkvalitativa naturmaterial som t.ex golv av terrazzo och ek har en trygg, ljus och ändamålsenlig miljö skapats som håller över tid och är väl anpassad för den pedagogik som bedrivs idag.

Exteriört har en ny och karaktärsfull entré skapats av trekantig lockpanel och ett skärmtak av cortenstål som har hämtat sin inspiration från kunskapens träd. Fasaden har öppnats upp med större fönsterpartier och givits en fris av samma trekantiga lockpanel som klär entrepartiet.

I den ljusa matsalen med slående vy över Lännerstasundet serveras skolmaten av Eat for Change, där köket bemannas av kvinnor från Fisksätra som får jobb och arbetsträning. Maten som tillagas är i första hand ekologisk och lagad med kärlek från grunden, där högsta ambition om nollsvinn och kretsloppstänk genomsyrar verksamheten.

Foto: Viktor Rydbergs Stiftelse samt Stena Fastigheter/Pixprovider.


Liknande projekt